Gondolatok, értekezések

Felhívás a kihívásokban

Azt valljuk, hogy gondolatainkkal, félelmeinkkel, vágyainkkal, tetteinkkel hatással vagyunk a világra, még ha nem is egyértelműen látható vagy kimutatható az összefüggés. Sokan ezért meditálnak vagy imádkoznak, hogy saját erőiket úgy rendezzék, hogy segíteni, alakítani tudják a folyamatokat, vagy segítséget kérnek az Égiektől, hogy erőt adjanak és gyógyítsák az embert, a világot. Mi e szemléletben szeretnénk elérni azokat, akik hasonlóan vannak jelen a világban, és akik törekednek arra, hogy változást idézzenek elő a világ jelenlegi alakulásában. Ezért egy felhívással fordulunk hozzátok:

Minden nap ugyanabban az időben, este 21.00-kor mondjunk egy imát/fohászt/mondást…

Mindennapi kenyerünk

A bevásárló közösségek akik újjá szervezik a gazdaságot.

Ez az írás a bevásárló közösségek, mint alulról építkező civil szerveződéseket szeretné bemutatni, azzal a szándékkal, hogy az országban sokasodó bevásárló közösségek egyre jobban megtalálják értő fogyasztóikat,  a termelők ezáltal kiszámítható piacukat, valamint olyan csoportok, közösségek alakulásának motiválója kíván lenni, mely segíti a felismerések által újabb közösségek létrejöttét.

Juhász Zoltán: Lazúr falfestés a magyar Waldorf iskolák osztálytermeiben és Nagy-Brittania néhány antropozófiai intézményében

2020 augusztusát írjuk. Túl és benne a Covid-ban. Vasárnap kora délelőtt van… Festékfoltos ruhámban, barátom kocsijának hátsó ülésén pötyögök a laptopon miközben autónk a dél-angliai Weald dombjain és  napos erdein át ma is “The Mount” camphill felé suhan. Lazúr festeni megyünk, összeszokott, alkalmanként összeverődő kis csapat. Több mint húsz éve időnként visszajárunk ide.

Filantroposz Műhely: Karantén után

2019 októberében az Egyesült Államokban, a Johns Hopkins Egészségügyi Központban, a Világ-gazdasági Fórum és a Bill és Melinda Gates Alapítvány együttesen találkozót rendezett azzal a céllal, hogy „lejátsszon, szimuláljon” egy történetet egy, a jövőben bekövetkező világjárványról.

Különösen érdekes – így visszatekintésben – hogy a „játék” eseménysora szinte a legkisebb részletig megegyezett azzal, ami aztán a világban bekövetkezett: 2020 januárjában Vuhanban „felfedezték” a koronavírust. Úgyis mondhatnánk, hogy ez a New York-i találkozó egy teljes főpróbája volt egy „megjósolt” és – láss csodát – később valóban bekövetkezett eseménynek.